Velg en side

Lars Saabye Christensen er en av de virkelig store i norsk og nordisk litteratur. Han er oversatt til over 20 språk og fredag 5. mai holder han festivaltalen på Bokhotellet.

Han er lyriker, novellist og romanforfatter, i tillegg har han skrevet kriminalromaner, ungdomsbøker, skuespill, filmmanus og rocketekster, og han har turnert med eget band. Han vokste opp på Skillebekk, men bodde mange år i Sortland i Nord-Norge. Begge disse stedene er tett knyttet opp til hans forfatterskap, og går igjen av så å si alle verkene hans.

I 1976 debuterte han med diktsamlingen Historien om Gry. For denne fikk han Tarjei Vesaas debutantpris. Hans første bok var Grønt lys, som er en stensilsamling med dikt som han utgav på gaten.

Beatles-triologien

Hans første roman kom året etter debuten. Amatøren var en humoristisk roman hvor han skriver vittig og ironisk om en tafatt og klønete ung student som ler på de gale stedene og snubler i lave dørterskler. Gjennombruddet til Saabye Christensen kom imidlertid først i 1984, da han utgav generasjonsromanen Beatles. For denne ble han belønnet med Cappelenprisen og berømmelse utover Norges grenser. Romanen ble i 1998/99 spilt som musikal på Oslo Nye Teater, og mange av oss fikk gleden av å se skildringen av de fire guttenes oppvekst på Froger i Oslo i 1960-årene. I Bly som kom i 1990 kun man fortsette å følge de fire guttene, og tredje og siste bind om Kim, Seb, Ola og Gunnar, Bisettelsen, kom i 2008. Alle tre bøkene tar opp mange av de samme temaene, og utgjør en imponerende suksess i norsk samtidslitteratur.

Gjennom årene har Saabye Christensen mottatt flere priser

I 2001 kom Halvbroren, en slekts- og oppvekstroman, ble en stor kritiker- og publikumsfavoritt. For denne fikk han både Brageprisen, Bokhandlerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Den ble solgt i over 200 000 eksemplarer, og til 22 land.

Han ble utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk litteratur i 2006, og i 2008 til ridder av den prestisjefylte franske ordenen for kunst og litteratur «Ordre des Arts et des Lettres».

Dette viser bare noen av alle prisene Saabye Christensen har mottatt i løpet av sin karriere, han har blant annet også fått Aamot-statuetten, Doblougprisen og Rivertonprisen for å nevne noen.

På filmlerret

Saabye Christensen har også vært innom sjangeren ungdomsromaner, og kom i 1992 med Gutten som ville være en av gutta. Denne ble senere filmatisert med tittelen Ti kniver i hjertet.

Listen over utgivelser er lang fra han debuterte i 1976 til hans siste roman Magnet kom i 2015. Mange temaer har blitt belyst gjennom forfatterskapet hans, men en gjenganger er at hovedpersonene i bøkene hans er i slekt uten at de selv vet om det. Han skriver ut i fra egne erfaringer og kunnskap, og særlig oppveksten er viktig når han skriver ut fra egne opplevelser.

Bokstavelig Talt 5. – 7. mai 2017

28. juni 2003 åpnet Lars Saabye Christensen Bokbyen ved Skagerrak, og han sa det så treffende «Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner de oss». Vi er så enige i utsagnet hans, og gleder oss til han i år skal holde årets festivaltale under åpning av Bokstavelig Talt 2017. Denne hører du på Bokhotellet fredag 5. mai kl. 17.15.

Etter dette blir han med videre inn i en samtale med Vigdis Hjorth og Mari Nymoen om det nære og det vanskelige samme dag kl. 18.00.

Her kan du lese mer om Vigdis Hjorth.