Velg en side

Vigdis Hjorth har cand.mag. i idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap, i tillegg til at hun har studert litteraturhistorie.

Hun hadde sin debut i 1983, og har siden den gang utviklet et sterkt forfatterskap gjennom artikler, barnebøker, essays og romaner. Hun har gjennom sin karriere mottatt flere priser, blant annet Kulturdepartementets debutantpris i 1983, Kritikerprisen for beste barnebok for Jørgen + Anne er sant og Amalie Skram-prisen 2014, samt prisene for hennes siste bok Arv og miljø.

Vigdis Hjorth til Bokstavelig TaltArv og miljø ble utgitt i 2016 og er hennes 32. roman. Samme år vant hun både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen for denne romanen, og hun er nå nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2017. I boken møter vi fire søsken, hvor to har av dem har tatt seg av både foreldrene og deres to sommerhytter i flere år, mens de to andre har delvis brutt med familien. Så kommer de i en diskusjon om forskudd på arv, og de to melder seg på arvetvisten. Vi blir kjent med de ulike sidene av familien og oppveksten, og hvor forskjellig opplevelse de har hatt av foreldrene. Bergljot er hovedpersonen og det er hennes tanker og refleksjoner som driver fortellingen fremover.

Boken tar tak i et sårt, men viktig tema. Hun beskriver seksuelle overgrep og incest, som dessverre fortsatt er tabu å snakke om. Vigdis setter ord på det ingen vil se og det ubehagelige ingen vil snakke om. Hun beskriver hvordan konfrontasjonene som følger å endelig tørre å stå frem med historien sin ikke nødvendigvis vil bli møtt med den forståelsen hovedpersonen i boken ønsker og har bruk for.

Vigdis er klar på at boken må leses som en roman, men at hun bruker opplevelser fra sitt eget liv i litteraturen sin.

 

Bokstavelig Talt 5. – 7. mai 2017

 Vigdis Hjorth er en kjær deltaker på arrangementene våre, og en forfatter mange ber oss i Bokbyen og på Bokhotellet om å få på stadig nye besøk.

Under Bokstavelig Talt vil Vigdis Hjorth være med i en samtale med Lars Saabye Christensen og Mari Nymoen, hvor de vil snakke om hvordan det er å skrive om det nære og det vanskelige.