Velg en side

Linda Holdø Skomakerstuen er utdannet siviløkonom og statsautorisert revisor. Små tilfeldigheter gjorde likevel at det var forfatter hun skulle bli. Hun tok noen dager fri for å rydde gjennom garasjen, og da begynte historiene å boble. Det tok noen måneder før hun tok sats og startet, og to – tre år senere står hun med sin egen bok i hendene. Uten vesentlige feil eller mangler er hennes første bok og ble utgitt tidligere i år. Det er en feelgood-roman hvor vi treffer Elvira som ikke helt skjønner vitsen med andre mennesker og holder omgivelsene på trygg avstand med kalkyler, regneark og krasse bemerkninger.

Sjarmerende svartsinn

Bokanmelder Gerd Elin Stava Sandve skriver følgende i Dagsavisen 5. april 2017:Linda Holdø Skomakerstuen

Elvira er revisor. Flink med tall og regnskap, mindre kompetent sosialt. Ikke at hun mangler noe i toppen, men en oppvekst som eneste datter til en alenefar sørlandsbyen singlet ut som sitt foretrukne mobbeoffer har satt sine spor. Elvira liker ikke folk. Har ingen grunn til å stole på dem. Dyr liker hun heller ikke. Eller uventede hendelser.

Det skal komme til å endre seg, alt sammen, i løpet av Linda Skomakerstuens debutbok, «Uten vesentlige feil eller mangler». Det starter med en telefon. Elviras nabo, som er spåkone(!), ringer og forteller at deres felles nabo, den tidligere jordmora på nærmere nitti år, er død. Et drypp, visst nok. Men er det ikke noe mistenkelig med dødsfallet? Elvira undersøker jordmoras hus, og mener bestemt så.

Dermed er detektivfortellingen i gang. Da en utenbys kvinne forsvinner, får Elvira blod på tann. Hva har skjedd, med jordmora og med den besøkende kvinna? Og har de to sakene noe med hverandre å gjøre? Elvira tror det. Hennes høyst private etterforskningsarbeid bringer henne i kontakt med store deler av byen. Det er naboer og revisorkunder, kollegaer og pensjonister, alle med ymse hemmeligheter. En tur til Indre Østland må også til, for å innhente alle brikkene i spillet.

Parallelt med alt dette møter Elvira en mann. En rik mann, intet mindre, som er kommet tilbake til barndomsbyen etter mange år i utlandet. Første møtet er en katastrofe, det neste knapt bedre, men noe er det da å bygge videre på likevel. Mannen liker Elvira, som tross sitt olme svartsinn viser seg å ha både utseendet og humoren med seg.

Et mulig mordmysterium og en gryende romanse, altså, ispedd både tørrvittig og besk humor. Alt fortalt i førsteperson av Elvira selv, en karakter som i motsetning til Linda Skomakerstuens tittel har både feil og mangler, om enn kanskje ikke så vesentlige som hun selv alltid har innbilt seg.

«Uten vesentlige feil og mangler» har blitt riktig så trivelig underholdningsbok, midt i blinken for alle som liker gammeldagse detektivmysterier uten blod, gørr og rabiate seriemordere, men som vet å sette pris på en uskyldig(?) liten flørt i bokform. Krimmysteriet driver fortellingen framover, men egentlig handler dette om Elviras utvikling, og om mellommenneskelige relasjoner i et lite miljø. Hva må til for forandring når man har passert førti med god margin? Når man har vent seg til å sitte stille i båten og holde fast ved rutinen? Og hvor lett er det egentlig å stikke seg ut i en konform sørlandsby, før som nå?

Humoren fungerer fint. «Når jeg ser eplet som sitter foran meg, kan jeg ikke annet enn å lure på hvordan det sto til med stammen», tenker Elvira, mens en kollega konstaterer at den nå avdøde jordmora «var nesten nitti år. Det er ikke særlig sunt å bli så gammel». Så kan man godt stille spørsmål ved realismen her, både ved Elviras utvikling og gryende romanse, og de faktiske hendelsene som leder opp til den. Men det blir i overkant pirkete. Så også at det tar en stund før fortellingen tar helt av, og at det kanskje er litt for mange personer i omløp å holde fra hverandre i starten av boka. Hovedpoenget er at Linda Skomakerstuen skriver lett og ledig, og treffer underholdningssjangeren godt på aller første forsøk. Dette er kosekrim av den typen Lene Lauritsen Kjølner hittil har vært den eneste i Norge som skriver, i sin serie om privatdetektiv Olivia Henriksen. Vi tåler fint en oppfølger om Elvira!

Bokstavelig Talt 5. – 7. mai 2017

Under Bokstavelig Talt kan du få med deg samtale med Linda Holdø Skomakerstuen om debutromanen Uten vesentlige feil eller mangler, i samarbeid med Gyldendal, på Vertshuset i Tvedestrand sentrum lørdag 6. mai kl. 12.00 – 12.45,