Velg en side

Jan Kristoffer Dale er født i 1984 i Froland. Han er tidligere student ved Skrivekunstakademiet i Bergen, og har publisert flere noveller. Hans første bok Arbeidsnever kom i 2016.

 

Kolon forlag skriver dette om boken:

«Novellene i Arbeidsnever handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. De som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt.  Vi møter Trygve som snart skal bli far, og som har en usikker og tung lagerjobb; Frank som bor hjemme med sin mor og i det siste har fått et godt øye til den nye dama på kroa. I tillegg møter vi tre gamle venner som drar på hyttetur bare for å havne i ei grøft, og ungkaren Andrè som må ta en kikk på sitt eget liv.

 Novellene utspiller seg i samme miljø, og handler om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerhet, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.»

Bokens temaer er ikke så ulikt hans eget liv. Han ble fra ung alder utsatt for mobbing og hadde en oppvekst hvor han opplevde å få slengt stygge kommentarer etter seg, bli spyttet på og få bank. Han fullførte ikke videregående fordi han strøk i tysk, og på bryggeriet hvor han begynte å jobbe arbeidet han på korte kontrakter.

Dette er hverdagen for mange, og her gir Jan Kristoffer dem et ansikt. Han setter fokus på et veldig aktuelt tema i dagens samfunn. På en hverdagslig og troverdig måte viser han hvordan arbeiderklassen har det i 2017. I dag ser vi at mange av jobbene som man tidligere kunne få uten utdannelse i stor grad forsvinner. Vi ser også at i mange av yrkene man før ikke trengte utdannelse for å få jobb i, kreves det i dag fagbrev eller annen formell utdannelse. Hva blir konsekvensene av dette, både for menneskene som blir stående utenfor og for samfunnet som helhet?

Boken har høstet gode kritikker fra flere hold, og Jan Kristoffer er nominert til både Sørlandets litteraturpris 2017 og til Tarjei Vesaas’ debutantpris for denne novellesamlingen.

Dale kommer til Bokstavelig Talt 6. mai 2017

Under Bokstavelig Talt får du høre ham med egne ord fortelle om utenforskap, ensomhet og bygdestolthet, lørdag 6. mai kl. 17.15 på Bokhotellet.

Samtalen blir tatt et steg videre kl. 19.00 når også Gunvald Opstad deler sine synspunkter og erfaring i en felles samtale med Dale og Johannessen.