Velg en side

Gunvald Opstad er kulturjournalist og forfatter. Han startet karrièren som journalist i 1956 og har skrevet for Cappelens Forlag, Aftenposten, Vårt Land og fra 1964 til 1998 i Fædrelandsvennen. Hans første av totalt 16 bøker kom i 1983 og er en munter-kritisk sørlandsbok; Sol, sommer, Sørland!. Siden den gang har han gitt ut bøker innen flere sjangere, vi finner blant annet kulturhistorie, håndbok i kulturjournalistikk, biografier og en praktbok om Norge. I perioden fra 1977 og frem til i dag har han i tillegg hatt mange artikler på trykk.

For sine skriverier er han tildelt Vilhelm Krag-prisen, Vest-Agder fylkes kulturpris og Kongens fortjenstmedalje i gull.

 

Min far Emanuel

Når han kommer til Bokstavelig Talt er det sin siste bok Min far Emanuel fra 2016 han skal snakke om. Boken er delvis bygd på minner fra oppveksten på Søndeled og delvis på tolkninger av farens notatbøker.

Omtale fra Bokbyen forlag:

Min far EmanuelJeg var stolt av faren min. Som han strevde i livet! Som han sleit for å overleve med seg og sin familie. Men jeg var flau over ham også, over at han ikke kunne kle seg ordentlig, der han vandra sidfua og skråtyggende, lut i ryggen etter hvert, med fjøssko av gummi, underbuksa bretta over linninga – og sixpence. Jeg ba til Gud om at han i hvert fall måtte begynne å gå med hatt. Så dum kunne jeg være. I dag er jeg mer flau over meg selv. 
Det er et enestående tidsbilde Gunvald Opstad tegner av sin far Emanuel, som med 12 ukers årlig omgangsskole begynte på sitt strevsomme liv som tømmerfløter, spillemann, telegrafmann, radiobygger, murer, snekker, nødsarbeider, veivokter, skytebas, birøkter, fruktdyrker, bibliotekar og mye annet. Med kjærlighet og humor, og basert på farens nitide opptegnelser, beskriver forfatteren hvordan en våken og intelligent landsens ungdom møtte livet under den første verdenskrig og siden måtte kjempe for føda gjennom mellomkrigstid, okkupasjon og gjenreisningen av landet. Her får sliterne som bygde opp velferdsstaten sitt minnesmerke. 

Gunvald skriver varmt og gir oss et personlig innblikk i farens liv.

 

Opstad kommer til Bokstavelig Talt 6. mai 2017

Du kan høre ham kåsere om boka lørdag 6. mai kl. 18.00 på Bokhotellet. Klokken 19.00 samme kveld deltar han i samtale med Dale og Johannessen.

Jan Kristoffer Dale kan du lese mer om her.