Velg en side

Bokhotellets dyktige servitør Aelita Asora flyttet fra Latvia til Norge i 2015, og hun har nå jobbet her på hotellet i snart halvannet år. Men selv om hun er storfornøyd med sitt nye liv her på Sørlandet elsker hun å fortelle om sitt kjære hjemland.

Av Per Vie

– Trives du her på Sørlandet, Aelita?

– Ja, jeg trives veldig godt. Jeg er godt gift med en nordmann fra Bossvika utenfor Risør, og der bor vi nå, smiler Aelita, som nyter livet og tilværelsen ved sjøkanten, både hjemme og på jobb.

– Hva er egentlig den største forskjellen på Lativa og Norge?

– Det er omtrent like kaldt der som her om vinteren, men mentaliteten er veldig annerledes. Og det sosiale. Alt er også mye tryggere her i Norge, forteller Aelita, som også jobbet i restaurantbransjen i Riga før hun flyttet til Norge.

– Jeg har hørt at Latvia har et levende kulturliv…

– Ja, veldig. Og 2017 blir et spennende år, spesielt i Riga. Da arrangeres Rigas Ritmi Festival fra 30. juni. 40.000 mennesker vil danse og synge seg gjennom festivaldagene. Ellers arrangeres det mange kulturfestivaler hele året, så det kan virkelig anbefales å få med seg en festival eller to når du er på besøk. Da føler du virkelig sjelen av Latvia.

kristin-asbjornsen

Også norske artister, som Kristin Asbjørnsen, gjester Rigas Ritmi Festival

– Så Riga kan du virkelig anbefale som reisemål?

– Åja, Riga er et fint reisemål for både korte helgeturer, partyturer og lengre ferieturer. Her finner du mange museer, opera av verdensklasse, fine gallerier, særegen arkitektur, faktisk verdens største samling av Jugend-hus og Art Noveau-bygninger, masse gammel historie, gode restauranter og fantastiske fine parker. Som Mezaparks, en flott stor og frodig park med mange attraksjoner for barn og voksne. Flotte lekeplasser og treningsapparater, trampoliner, klatrepark, minigolf, snackbarer og mye mer, forteller den engasjerte servitøren.

riga-1

Rigas rådhusplass med rådhuset og Svarthodenes hus helt til høyre. Foto: reisdit.no

– Vi har også et kinohus som er helt spesiell i europeisk sammenheng. Forum Cinemas, 13 kinosaler på ett sted. Også Latvias nasjonalbibliotek, et av Europas største, ligger i Riga. Så denne vakre byen er virkelig en stor kulturby i europeisk sammenheng. Og gamlebyen er helt spesiell, en bydel jeg er veldig stolt av!

– Er det dyrt å være turist i Latvia?

– Nei, ikke i forhold til her i Norge, og spesielt ikke når du reiser ut av Riga og rundt i Latvia. Da er det veldig vennlige priser. Og kommer du til Riga er det ikke lange veien til Jurmala. Her finner du 30 kilometer med fantastisk sandstrand og alt hva du kan ønske deg som turist, forteller Aelita.

jurmala

Jurmalastranden

– Vil du reise rundt i Latvia anbefaler jeg deg å ta en tur til Latgale i øst av Latvia, et spesielt turisttilpasset sted som kalles ”Land of Blue Lakes”. Dette området mellom Aglona, Krāslava og Ezernieki er det største antall innsjøer i Latvia samlet, og flere av innsjøene er forbundet med hverandre…

latgale

Latgale, med de mange innsjøene

– Du er tydeligvis glad i hjemlandet ditt, Aelita. Hvor ofte er du hjemme?

– Jeg besøker Latvia så ofte jeg kan. Og det er så enkelt å reise fra Sandefjord eller Torp. Fra jeg reiser hjemmefra til jeg er fremme hos min familie tar det bare 6 timer, avslutter Aelita litt motvillig.

Tror hun lett kunne snakket om Riga og Latvia i noen timer til.

– Spennende å høre deg fortelle, Aelita. Riga frister!

Vil du vite mer om Riga?

På reisdit.no kan du lese: Riga er Latvias hovedstad og ligger ved elven Daugavas utløp til Østersjøen. Riga er en populær feriedestinasjon på grunn av sin vakre og trivelige gamleby. Mange reiser hit på opplevelsesferie i langweekender, for å rusle rundt og se på historiske bygninger, kose seg på byens mange kafeer og restauranter, og for å shoppe litt i lokale butikker og på markeder. Rigas gamleby fra middelalderen er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Les mer her!

Apropos festivaler i Riga. Les om Bach-festivalen ved å klikke her!