Velg en side

– Veldig hyggelig å se at det er ny rekord på oppmøte her! For det har aldri før vært så mange påmeldte til festivalen, og det har aldri før vært så mange tilstede på åpningen, sa den svært så fornøyde festivalgeneralen Hans Olav Lahlum under sin åpningstale fredag kveld.

For en helg det ble! Fra første stund var stemningen i taket, da Lahlum tok oss med gjennom hele den norske krimlitteraturhistorien frem til idag.

Krimfestivalen 14

Foto: Jan KløvstadKrimfestival 13Foto: Jan Kløvstad

Og med full sal var standarden satt for resten av festivalen. Sammen med forfatterne Hans Olav Lahlum, Knut Nærum, Lene Lauritsen Kjølner og islandske Yrsa Sigurðardóttir, kanskje Nordens beste krimforfatter, ble helgen uforglemmelig.

Middag med mord
En snau time etter åpningen var det duket for middag med mord, og restaurantsjef Trudy Julius sjarmerte på sitt sedvanlige vis med sine gøyale velkomstord og introduksjon av staben som skulle servere oss. Kjøkkensjef Åse presenterte kveldens meny, og det var bare å ta imot og nyte.

Krimfestival 15Krimfestival 11

Krimplott på Terna Kafé
Godværet kom med frokosten, og etter en matbit sammen med forfatterne bar det inn til bokbyen Tvedestrand. Her var det først en samling på Terna Kafé for å løse en krimgåte fra den nye boka til den lokale krimforfatteren Guttorm Eskild Nilsen.

Krimfestival 12 Krimfestivalen 3

Vandring langs krimbokhyllene
Så ble det vandring rundt i Bokbyens antikvariater og bokhandlere sammen med forfatterne, med diskusjoner og prat underveis om bøker vi fant i hyllene.

Krimfestivalen 9

Krim som knirker
Tilbake på hotellet var det Knut Nærums tur til å snakke om bøker han har eller gjerne skulle ha skrevet. Og den kjente forfatteren, humoristen og TV-personligheten skapte i kjent stil latter og herlig stemning.

Krimfestivalen 15Foto: Jan Kløvstad

Hyggekrim fra Olavias brygge
Lene Lauritsen Kjølner snakket om sitt forfatterskap og presenterte noen av sine bøker med privatdetektiv Olavia Henriksen. Lene fikk Maurits Hansen-prisen «Nytt blod» som debutant med boka Høyt henger de. Med sin underholdende, humoristiske og lune skjærgårdskrimstil har hun skapt sitt eget uttrykk med krimbøkene sine.

Krimfestivalen 10

Frysninger nedover ryggen
Så var det den islandske, verdenskjente krimforfatteren Yrsa Sigurðardóttir sin tur. Og i et bokbad med Hans Olav Lahlum ble vi litt bedre kjent med den prisbelønte forfatteren som har blitt oversatt til over 30 språk. I fjor ble boka DNA utgitt på norsk, og dette er første boka i en ny serie om psykologen Frøya og politimannen Huldar. Boka ble kåret til den beste krimromanen på sagaøya i 2014.

Krimfestivalen 4Foto: Jan Kløvstad

Kriminell helaften
Så var vi klare for en kriminell helaften med et blodig måltid krydret med Hans Olav Lahlums kontrapunkt-krimquiz. Forfatterne leste fra sine favorittkrimbøker, og vi konkurrerte om å finne navnet på forfatteren. Nok en stemningsfull kveld med fantastisk mat, godt å drikke og underholdende konkurranse, ledet av en festivalgeneral i toppform.

Krimfestivalen 7Foto: Jan Kløvstad

Lahlums sprang ut i det ukjente
Etter frokost på søndag morgen inviterte Lahlum til et innsyn i sitt eget sprang ut i det ukjente. Han tok oss først med gjennom sin krimromanserie til nå, og så til arbeidet med den kommende femdelte krimromanen, der han går nye veier i sitt krimforfatterskap. Og planen er utgivelse i august. Spennende.

Krimfestivalen 16

Kriminell gudstjeneste
Som en særdeles særegen avslutning på en enestående festival inviterte sogneprest Eckhart Graune til verdens eneste kriminelle gudstjeneste i Dypvåg kirke.

Krimfestivalen 17 Krimfestivalen 6

Hans Olav Lahlum kunne berolige oss med at det blir festival også neste år. Så det er bare å sikre seg plass!

Her kan du se en filmsnutt fra den fjerde krimfestivalen…