Velg en side

Det er et internasjonalt arbeidsmiljø her på Bokhotellet, og blant de ansatte finner du mange land og verdensdeler godt representert. Det gjør det ekstra spennende å være gjest her. Jeg får en trivelig prat med en av dem, rengjører Dovile Aleksiene.

Av Per Vie

– Jeg er fra Litauen, og har jobbet her på Bokhotellet i fire og et halvt år. Jeg bor på Nedenes utenfor Arendal sammen med min mann og våre to barn på 8 og 11. Da jeg kom til Norge for fem år siden hadde allerede min mann bodd her og jobbet som forskalingssnekker i fire år. Vi trives veldig godt her i Norge. Så er jeg så heldig å ha jobb her på Bokhotellet, sier Dovile.

– Ja, hvordan er det å jobbe her på Bokhotellet?

– Jeg stortrives, og vi har et veldig godt arbeidsmiljø. Så har vi jo den fantastisk fine beliggenheten, smiler Dovile, og titter ut av vinduet. For her ser du rett ut på bryggekanten og havet fra alle rom, suiter og hytter.

Jeg blir nysgjerrig på hva som får en familie fra Litauen til å etablere seg her på Sørlandet.

– Hvorfor flyttet dere til Norge?

– Det er veldig dårlige lønninger i Litauen. Husleie og de vanlige faste utgiftene for en vanlig arbeider bare stiger, men ikke lønningene. Så det er vanskelig å leve for en familie i Litauen, forklarer Dovile.

– Er du ofte på besøk i hjemlandet ditt?

– Jeg er i Litauen cirka en gang i året, og vanligvis om sommeren. Og da besøker jeg familien, mine tre brødre og mine foreldre som bor i byen Kaunas, den nest største byen i Litauen.

– Hvordan er Litauen som reisemål og ferieland, Dovile?

– Litauen er et fint land å feriere i. Helt flatt, og veldig grønt, som Danmark. Det høyeste ”fjellet” er vel ikke mer enn 262 meter over havet, ler Dovile.

– Litauen er et lite land som det er enkelt å reise rundt i, om man vil leie bil, ta tog eller buss. Små avstander.

Dovile forteller at landet har snaue tre millioner innbyggere. Litauen er dessuten en av Europas yngste stater, som fikk sin selvstendighet så sent som i 1991.

kaunas

 

– Jeg kommer fra Kaunas, den nest største byen i Litauen. Kaunas er en gammel by med lang historie, og var en gang i tiden Litauens hovedstad. Byen ligger bare 10 mil fra Vilnius.

– Apropos Vilnius. Den byen kjenner mange nordmenn litt til. En spennende by…

– Ja, og det tar ikke mer enn halvannet time å komme dit med fly fra Norge. Flere flyselskaper flyr nå direkte fra Norge til Vilnius, forteller Dovile.

Vilnius Airport ligger bare 6 kilometer sørøst for sentrum, og det tar bare ti – femten minutter for rundt 120-150 kroner, så er du i sentrum. Du kan også ta vanlig rutebuss til jernbanestasjonen for 3 – 4 kroner. Disse går hvert kvarter og tar 15–20 minutter.

vilnius

 

Nå fikk jeg lyst til å besøke Litauen, og spesielt Vilnius! Og hvis Dovile en gang skulle skifte jobb kan det være en idé å starte reisebyrå som selger turer til Litauen.

Det er rart med det, dette med kjærligheten til sitt eget hjemland.

Lyst på en tur? Her er litt mer om Vilnius…

Vilnius er i løpet av de siste årene blitt et meget populært reisemål for nordmenn. Det som gjør Vilnius så spesiell og populær, er den opprinnelige middelalderbebyggelsen, som i dag utgjør sentrum i gamlebyen. Her har man vernet om det gamle og opprinnelige på en fin måte, samtidig som man tar i mot besøkende med stor åpenhet og gjestfrihet. Vilnius’ gamleby ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 1994, og var EUs kulturhovedstad i år 2009. De aller fleste reiser hit med fly for noen dagers opphold, gjerne en langhelg.

Les mer om Vilnius her på reisdit.no

Og dette skriver reiseplaneten om Vllnius:

Vilnius er et sjarmtroll av en by. Tiden da nordmenn knapt kunne plassere Vilnius på kartet og avfeide Litauen som et grått og trist østblokkland, er heldigvis i ferd med å forandre seg. I stedet er det stadig flere som får øynene opp for denne sjarmerende byen, som faktisk har Øst-Europas største middelalderbebyggelse med over 1500 bygninger med renessanse-, barokk- og gotisk arkitektur.

Les mer her!